11.Vašich otázok a mojich odpovedí

06.06.2017 14:47

Pri masážach sa ma často pýtate rovnaké otázky. V tomto článku na ne odpovedám. Možno tu nájdete aj tú Vašu... Tak príjemné čítanie.

Ak Vás táto téma zaujíma, ďaľšie odkazy na články s Vašimi otázkami a mojimi odpoveďami nájdete pod týmto článkom.

 

 

  • Môžem ísť na masáž aj keď kojím?masáž šije a hlavy

Môžete. Najlepšie je vopred upozorniť, že kojíte, aby som o tom vedel.

 

 

  • Dokáže masáž očistiť lymfu?

Áno. Môže k tomu pomôcť.  K tomuto účelu je vhodné aplikovať lymfatickú masáž, ktorá pôsobí cielene a priamo na lymfatický systém.  Je jemná, pocitová a veľa si pri nej oddýchnete. Pri lymfatickej masáži je dôležité podporiť aj slezinu a obličky, pretože tieto dva orgány sú zodpovedné za prepravu a kontrolu tekutín v organizme.

 

 

  • Masírujete aj malé deti?

Občas áno. No, nie je to často. Najmladšie dieťa, ktoré som masíroval malo asi 7.rokov. V tomto prípade je masáž vždy po rozhovore s rodičom a ak si to rodič želá, tak aj pod jeho dohľadom. Masáž je prispôsobená zdravotnému stavu a veku dieťaťa.

 

 

  • Ktoré cvičenia pri masážach učíte?

Je ich viac. Podľa toho, čo človek, ktorý o to požiada práve potrebuje. Sám sa venujem tradičnej čínskej medicíne a cvičeniam, ktoré z nej vyplývajú. Tai Chi, Čchi-Kung. V tomto smere je veľké množstvo cvičení, ktoré môžete vykonávať doma vo Vašej obývačke, v lese, na lúke, či na záhrade.

 

Nepotrebujete k tomu veľa miesta a ani mnoho času. Cvičenia vyberám podľa potreby zákazníka. Sú vhodné pre všetky vekové kategórie a aj pre starších ľudí. Sú jednoduché a dokážete sa ich naučiť za pár minút. Samozrejme majstri v tomto obore sa asi nestanete, no celkom určite Vám prinesú zlepšenie zdravia. Väčšina cvikov sa vykonáva v stoji. Sú cvičenia na každý vnútorný orgán, no dá sa naučiť aj zostava, ktorá má komplexnejšie účinky.

 

 

  • Sú tieto cvičenia spoplatnené?

Niekedy áno, niekedy nie. V prípade dlhšej masáže, či viacerých masáži naraz, alebo ak moje služby využívate pravidelne, ich máte v cene masáží. Všeobecne však platí rovnica- 30.min- 10.€ Cvičenia vyučujem aj v rámci poradenskej činnosti, ktorá je spoplatnená samostatne.

 

 

  • Čo konkrétne zahŕňa poradenstvo pri masážach?

Opíšete mi Váš stav a rozoberieme napríklad vaše návyky, zvyklosti, stravu, pitný režim a pohyb. Podľa tohto sa dá pomerne dobre určiť, čo daný človek potrebuje. Väčšinou sa ukáže, že napríklad problémy s bedrovými kĺbmi súvisia so žlčníkom. Jednoduchým odporučením stravy kde sa vynechá určitá potravina sa tieto problémy často stratia. Sú to maličkosti a mnoho ľudí o tom vôbec nevie.

 

Alebo Vám môžem ukázať a naučiť Vás na Vašom tele lokalizovať reflexné body cez ktoré si môžete ovplyvňovať vnútorný orgán, či ozdravovať to, čo práve potrebujete. Často nájdeme spoločne veľa „AHA momentov“, vďaka ktorým sa veci dajú do pohybu. Takže od odporúčania cez stravu, pitný režim, myslenie a pohyb sa dá veľa urobiť. Týmto spôsobom sa dá pôsobiť aj na chronické a dlhotrvajúce ochorenia. Nehovorím, že zmiznú okamžite, no je tu možnosť zmeny k lepšiemu.

 

 

  • Mám zhoršené trávenie. Pomôže mi masáž?

Vo Vašom stave je dobré masážou podporiť hlavne okruh sleziny a žalúdka. Ovplyvňovať body ležiace na týchto dráhach. Potom by bolo vhodné kratšie poradenstvo, kde môžeme rozobrať vaše stravovacie návyky, jedálniček a podobne. Ide to väčšinou jednoduchšie, než sa zdá.

 

 

  • Dajú sa masážami ovplyvniť obličky?

masáž krížovej chrbticeUrčite. Obličky často o sebe priamo nedávajú vedieť. To znamená, že obličky samotné takmer nebolia. No ich disharmónia sa prejavuje hlavne bolesťami v krížoch, únikom moču, stratou potencie, či neschopnosti erekcie, alebo častým močením. O ich oslabení hovorí aj podlamovanie kolien, strach, ustráchanosť a ľakavosť. Tiež vypadávanie vlasov, rýchle šedivenie, či zníženie sluchu.

 

Masážou krížovej oblasti a podbruška sa dajú dobre podporiť. Obličky majú mnoho miest na tele, odkiaľ ich môžeme zdiagnostikovať a zlepšovať ich stav. V poslednej dobe robievam často „obličkové“ masáže.

 

 

 

  • Prečo nemasírujete šiju v sede?

Niekedy šiju masírujem aj v sede, no veľmi málo. Keď sedíte, vaša šija a krčná chrbtica je zaťažená váhou hlavy a svaly na krku tak nie sú uvoľnené. Navyše sa človek v sede neuvoľní, keďže musí kontrolovať svoje telo. Len si to skúste. Po krátkej 30.min masáži vás masér vyzve, aby ste si sadli, že vám premasíruje šiju. Budete mať sklon padať buď dopredu, či dozadu a problém udržať hlavu tak ako to je treba.

 

Šiju masírujem inak. Podľa mňa a názorov zákazníkov je to efektívnejšie a pre klienta uvoľňujúcejšie, než v sede.  Dlho som hľadal spôsob ako na to a som rád, že som ho našiel. Navyše táto metóda dobre uvoľňuje aj všetky krčné stavce /pretože sú svaly prirodzene uvoľnené a nič na ne netlačí/ a masírovaný si dobre oddýchne. Nemusí kontrolovať svoje telo, čo sa u polohy v sede nedá veľmi povedať.

 

 

  • Masírujete aj starších ľudí?

Áno. Mám pravidelných klientov, ku ktorým chodievam a sú v staršom veku. Aj v tomto prípade platí, že masáž bude zvolená podľa stavu a potreby daného človeka. Masáž, ktorú urobím 90.ročnému pánovi sa bude výrazne líšiť od masáže, ktorú vykonám pre 40.ročného muža chodiaceho do posilovne. Samozrejme pred masážou sa vždy spýtam na aktuálny zdravotný stav a potrebu daného človeka.

 

 

  • Mám záujem darovať masáž cez darčekové poukážky. Aký je postup?

Zavoláte mi, alebo pošlete email. Určíte si daný druh masáže a prevediete úhradu na účet. Emailom Vám pošlem darčekovú poukážku, na ktorej je moje číslo, takže ma obdarovaný môže skontaktovať. Dohodneme si termín a vykonáme masáž. V prípade, že by ste nevedeli, ktorá masáž by bola pre Vášho blízkeho vhodná, rád Vám poradím. Všetky informácie o darčekových poukážkach sa dozviete na tomto odkaze.

 

 

Prečítajte si aj:

 

 

 

Späť