6. najčastejších otázok, ktoré sa ma klienti pýtajú.

16.05.2015 13:42

Prečo tuhne chrbát a hlavne šija?

 

Môže to byť z rôznych dôvodov. Najčastejší je stres a chýbajúci pocit uvoľnenia. Keď máme pocit, že musíme všetko stihnúť a všetko vedieť. Keď si nevieme nájsť jednoduchý čas len pre seba a ťažko sa nám relaxuje. Ďalej málo účelového pohybu. Píšem účelový pohyb, pretože je veľký rozdiel medzi pohybovou aktivitou zacielenou na určité svalové skupiny, ako napríklad joga, strečing, behanie, plávanie, Tai Chi, posilovanie - a medzi pohybom v kuchyni, či v práci za pásom. Alebo žiadnym pohybom. To prvé je pohyb, to druhé je jednostranne zaťažujúca činnosť vedúca k neprimeranej stuhlosti svalstva a tretie nie je žiadna fyzická aktivita.

 

Ďalej to môže byť dlhodobá práca za počítačom, šoférovanie. Z fyziologických príčin uvediem ešte slabý pitný režim. Ak telo nemá dostatok vody /keď sme smädní, už nám chýba voda/, tak si ju berie zo svalov nachádzajúcich sa medzi lopatkami, z trapézov, ohýbačov krku a deltových svalov. Spomeniem opäť vnútorné príčiny ako napríklad určitá vnútorná neohybnosť a nepružnosť, kde človek môže ulpievať na starých návykoch, alebo sa bráni zmenám. Tiež prílišná tvrdohlavosť. Tých príčin je určite viac, no toto sú podľa mňa najzákladnejšie.

 

Vaša masáž sa skladá z toho, čo ste sa naučil, alebo masírujete len intuitívne?

 

Odpoviem aj – aj. To znamená, veľa som sa naučil v škole, no ešte viac v skutočnej praxi za masérskym stolom v mnohých prepotených tričkách. Sú hmaty, ktoré používam zo školy a je veľa hmatov takých, ktoré som vytvoril sám. Napríklad uvoľnenie krčnej chrbtice robím viac po svojom ako z naučených techník zo školy. To isté sa dá povedať o uvoľňovaní krížovej oblasti pri hodinovej masáži. Stále sa však učím. V tejto práci ak chcete podávať naozaj kvalitu a nebyť len „umývačom chrbta“ potrebujete neustále vzdelávanie sa. Mnoho ma učia aj klienti a veľa sa učím z pozorovania, alebo zo svojich chýb.

 

Intuícia je pri masážach veľmi dôležitá. Dokážem vnímať, čo klient potrebuje a to sa deje často cez intuíciu. Od toho sa potom masáž odvíja. Inak masírujem športovca, so svalmi ako kameň, inak štíhlu ženu, ktorá potrebuje vypnúť a inak staršieho človeka, ktorý potrebuje upraviť svalový tonus. Taktiež je nutné rešpektovať tok lymfy v tele. U lymfatickej masáže je to samozrejmosť. Alebo priebeh meridiánov v tele. Platí však, že každá masáž sa prevádza najviac z potreby klienta.

 

Aký je rozdiel medzi Vašou klasickou 30. a 60.minútovou klasickou masážou?

 

Podstatný. Za 30.minút sa stihne svalstvo rozohriať, prekrviť a uvoľniť miesta s najviac zablokovanou energiou. Najčastejšie je to krčná chrbtica a ramená. Taktiež okolie meridiánu močového mechúra. Veľa času na hĺbkové uvoľnenie ale nezostáva. Samozrejme aj tu sa riadim potrebou klienta. 30.minútovú masáž by som prirovnal k dobrému jedlu, ktoré Vám zoberú spod nosa v okamihu, keď Vám začne najlepšie chutiť.

 

Hodinová masáž je úplne niečo iného. Tu /aj keď je to masáž chrbáta/ pracujem takmer na celom tele, čo je podstatný rozdiel oproti 30.minútovej. A samozrejme viac sa uvoľní bedrová oblasť, krčná chrbtica a hlavne úpony okolo stavcov. Jednoducho je tam viac času a aj sa viac urobí. Osobne radšej vykonám 4 hodinové masáže ako 8 polhodinových. Nejde tu o financie, ale o energie. Na každého človeka sa na začiatku potrebujem vyladiť a niekedy to nie je ľahké.

 

Ako často treba chodiť na masáž, aby mala efekt?

 

Už po prvej masáži klient môže cítiť výrazné zlepšenie stavu. No tiež je to veľmi individuálne. Záleží čo chce masážou dosiahnuť, v akom je aktuálnom zdravotnom stave, či športuje alebo nejak sa o seba stará. Taktiež záleží na jeho životnom štýle. Pokiaľ sa o seba príliš nestaráte a chcete, aby jedna-dve masáže urobili zázrak, tak sa to nestane.

 

Aj tu však môžeme docieliť napríklad uvoľnenie chrbáta, alebo odstránenie nejakého menšieho problému. Pokiaľ však chcete trvalejšie výsledky, je treba pravidelnosť. To platí všade. Ak chcete mať veľké svaly, nemôžete posilovať raz za týždeň... V takomto prípade odporúčam hodinovú masáž 2 až 3 krát za mesiac v priebehu približne 3.mesiacov.

 

Za ten čas sa telo väčšinou dá viac-menej poriadku. Potom stačí už len preventívne udržovať daný stav jednou, či dvomi masážami za mesiac. Mojim klientom takmer vždy odporúčam aj špeciálne cvičenia, ktoré by mali cvičiť, aby účinky masáže stabilizovali a rozvíjali aj sami doma. Pretože masér nelieči, len pomáha a usmerňuje. V konečnom dôsledku sme si za svoj zdravotný stav zodpovedný každý sám.

 

Ako dlho trvajú účinky masáže v tele?

 

Väčšinou tak týždeň. Môžete však tomu výrazne dopomôcť cvikmi, ktoré s vami môžem cvičiť, alebo zmenou stravovacieho režimu. Často krát sú ľudia prekvapení, že stačí tak málo, napríklad niečo zo stravy obmedziť, či vynechať a pomôžu si od niektorých problémov a bolestí. „Hitom“ je v tomto prípade káva s mliekom...

 

Po masáži zvyčajne cítim ospalosť. Je to normálne?

 

Áno. Vo svaloch a krvi sa nám nachádza mnoho toxínov, ktoré sú tam uložené akoby v pokojovom stave. Telo vždy potrebuje fyzický stimul zvonka, aby sa v ňom niečo na fyzickej rovine aj udialo. Masáž je vynikajúci zdravotný stimul, ktorý úplne zrýchli, naštartuje a začína pretvárať celý organizmus. Toxíny, ktoré boli vtedy v „pokoji“ sú pri masáži a po nej vylučované vo značne zvýšenej miere.

 

Použijem príklad. Pohyb lymfy v našom tele v pokojovom stave by som mohol označiť číslom 10. Pri klasickej masáži sa pohyb lymfatickej tekutiny zrýchli na 80, pri lymfatickej na 100. Toto je len úplne obrazné prirovnanie, avšak ukazuje nám ako sa v tele počas masáže menia pochody. Je len logické, že nastáva zvýšené vylučovanie toxínov. Tomu možno pripísať únavu, či svalovicu na druhý deň. Z vlastnej skúsenosti viem, že čím viac aktívne cvičíte, staráte sa o seba a ste viac v pohode fyzicky či psychicky, tak aj reakcia po masáži býva o to menšia. A samozrejme platí to i naopak.

masáže trenčín

 

 

KAM ĎALEJ? Prečítajte si aj...

 

 
Späť