Bakerova cysta- ako na ňu?

31.08.2014 19:09

Chorobné prejavy kolien sú pomerne časté a zväčša sa pri ich liečení používajú operačné chirurgické zákroky, alebo kortikoidy. V súvislosti s kolenom nás môže pekne potrápiť aj Bakerova cysta.

 

V tomto článku si povieme:

 

Dá sa Bakerova cysta liečiť aj prírodne?

Čo spôsobuje jej vznik?

Ako jej vzniku predchádzať?

 

Čo to tá Bakerova cysta je?

 

Jedná sa o hmatateľný cystický útvar nachádzajúci sa v zákolennej jame pod kolenom. Cysta sa nachádza zväčša viac na vnútornej strane zákolennej jamy. Obsahuje tekutinu a je často bolestivá. Ak sa nelieči obmedzuje pohyblivosť kolena a celej nohy.

bakerova cysta

Možná príčina vzniku Bakerovej cysty.

 

V rôznych článkoch na internete sa píše, že pravá príčina je ťažko objasniteľná, alebo neobjasnená. Tento článok nepíše lekár a ani nechcem lekárom konkurovať, no napíšem svoj názor. Môžete, aj nemusíte s ním súhlasiť.

Príčinou vzniku môže byť /aj keď minimálné/ natrhnutie kolagénových vlákien v chrupavke kolena. V tomto prípade v kolennom menisku dochádza k zvyšovaniu vody, čo môže spôsobiť vznik tejto cysty.

 

 

Alebo môže vzniknúť aj z týchto faktorov:

  • Dedičné predispozície
  • Začínajúca artróza- /vysychanie kĺbových chrupaviek a strata ich elasticity/
  • Kratšia končatina- /obvykle to súvisí so šikmým sklonom panvy a nesprávnym držaním tela./
  • Poškodenie menisku kolena /pádom, úrazom, športom, zdvíhaním bremena/
  • Nedostatočný pohyb- /dlhé sedenie, dlhé státie, nerovnomerné zaťaženie kolena/
  • Pohyb nad mieru- /napríklad pri vysokých športových výkonoch/
  • Dna- hromadenie kryštálikov kyseliny močovej v kĺboch – /výrazne obmedziť, alebo vynechať tučné červené mäsá a mäsové výrobky/
  • Celkovo zanesenie organizmu a hlavne prekyslenie tela

 

Bakerova cysta postihuje viac mužov ako ženy.

 

Chrupavky a kĺby potrebujú mazať.

 

Tak ako motor Vášho auta, aj naše kĺby potrebujú mazivo. Čo myslíte, že sa stane ak chrupavky začnú vysychať? A to si píšte, že vyššie uvedenými okolnosťami chrupavky vysychať určite budú. O naše kĺby sa takmer vôbec nestaráme a robíme pre ne niečo, až keď nás bolesť pritlačí. Chrupavka totiž nemá krvné zásobovanie. A tak sa do nej nedostávajú živiny krvou ako u ostatných orgánov. Je vyživovaná iba difúziou z kĺbovej tekutiny. /z tejto tekutiny do nej prenikajú výživové látky/ Pri jej poškodení sa potom veľmi ťažko regeneruje.

bakerova cysta,

Skôr ako si povieme o prírodnej metóde liečby Bakerovej cysty, ešte jedna možná príčina jej vzniku.

 

Obličky.

 

Práve v mieste vzniku Bakerovej cysty /v zákolennej jamy viac na vnútornej časti kolena/ prechádza dôležitý meridián obličiek. Meridián je orgánová dráha. Každý orgán v našom tele má určitú dráhu, ktorá prechádza telom. A práve obličkový meridián prechádza cez túto oblasť.

 

 

Čo to znamená?

 

Jednoducho sa viac pozrieť na svoje obličky. Môže nám k tomu pomôcť ak si zodpovieme na tieto otázky.

 

  • Nesolím priveľa? /veľa soli sa nachádza aj v syroch, bryndze, mäse, sušienkach, čipsoch.../
  • Čoho sa bojím? /strachy, úzkosti, fóbie, strach zo smrti, o deti a pod/
  • Prečo sa niekedy cítim tak ustráchane?
  • Ktoré moje vzťahy /aj vzťah so sebou/ potrebujú pomoc a liečenie?
  • Prečo nenosím teplé ponožky /aj na spánok/ a mám studené kríže? hlavne ženy- krátke tričká s holým pupkom...
  • Prečo si nedávam viac pozor na prechladnutie v krížovej oblasti?
  • Nehučí mi v ušiach?- Tinitus
  • Vaječníky, maternica, semenníky, prostata- mám tieto orgány v poriadku? /Pálenie pri močení, výtoky.../
  • Možno by pomohol aj tento obličkový čaj...

 

Všetky tieto otázky súvisia s obličkami. Vráťme sa na záver k našej cyste.

 

 

Ako liečiť Bakerovu cystu?

 

Keď odložíme operatívny zákrok, či punkciu /odsatie kvapaliny z cysty/ odporúčal by som najprv zmerať si pH moči, alebo slín. Ak je kyslé, je možné prehodnotiť svoj jedálniček. Aj v prípade, že máte cystu-  s kolenom môžete veľmi pomaly cvičiť. V rámci Vašich možností. Koleno potrebuje pohyb. A určite si ho masírujte. Čím? Povieme si teraz.

 

 

Ľubovníkový, trezalkový olej.

 

Áno vyskúšajte ľubovníkový olej. Pôsobí upokojujúco, vyživuje chrupavky, pomáha pri bolestiach nielen kolien, ale aj všetkých ostatných kĺbov. Ako jediný olej preniká aj do najhlbších vrstiev.

ľubovníkový olej

Pri vzniku Bakerovej cysty a aplikácii ľubovníkového oleja, je veľmi pravdepodobné, že sa cysta zmenší, alebo stratí úplne. Prečítajte si fórum o liečení bakerovej cysty ľubovníkovým olejom.

 

 

Toto je prírodná metóda liečby, alebo... alebo možno skúsiť kortikoidy, chirurgiu, či odsatie kvapaliny... Ktorý spôsob by ste si vybrali Vy?

 

 

  • Samozrejme nič v našom živote nie je len tak. Čokoľvek sa udeje, má určitý zmysel. Ak budeme s cystou bojovať, vráti sa nám to na inej rovine a ťažšie sa jej zbavíme. Je dôležité uvedomiť si, prečo ju mám. Prijať to a vedome sa k tomu postaviť. Prehodnotiť svoje postoje a návyky. Skutočné liečenie zahŕňa vždy celého človeka. Všetky tu spomenuté možnosti liečby sú len doplnkové. V skutočnosti sme my tým liečiteľom. Nič a nikto to za nás nespraví...

 

 

Späť