Ľubovník- článok, otázky a odpovede.

28.05.2013 22:02

ĽUBOVNÍKOVÝ OLEJ si môžete objednať na tejto stránke.

lubovníkový olej

Ľubovníkový olej. Hovorí sa mu aj jánsky olej. Nakoľko sa má ľubovník /presnejšie len kvietky z neho/ určený na olej zbierať na Jána, teda v čase sviatku Letného Slnovratu. Vtedy má najväčšiu moc a liečivých síl v sebe na rozdávanie. Je dobré kvietky zberať buď tesne pred splnom, alebo v čase splnu.

Vtedy uzdravujúca sila stúpa do kvetov a listov od koreňov smerom nahor. Pri ubúdajúcom Mesiaci je to naopak. Na výrobu nášho ľubovníkového oleja používam extra panenskľubovníkový olejý olivový olej za studena lisovaný.

Prečo  olej?

Ešte stále akosi nevieme doceniť význam olejov v našom živote, výžive. Mnoho ľudí netuší, že si akýkoľvek kvalitný za studena lisovaný olej môže smelo naniesť na celé telo. Alebo si do akéhokoľvek kvalitného oleja namáčať pečivo, miesto masla.  Netreba sa nechať zahlcovať chémiou so stabilizátormi, umelými vôňami a cez póry pokožky vpúšťať do krvi jedy... A ešte si za to aj platiť.

Ak sa rozhodnete vymeniť značkové telové mlieka za kvalitný a živý olej, doplníte svojmu telu mnoho vitamínov, esenciálnych aminokyselín, enzýmov, živín. Toto všetko obsahujú kvalitné olivové, sezamové, konopné, slnečnicové, ľanové, tekvicové, hroznové oleje.  My doma už roky používame oleje na natieranie celého tela. Tiež aj na jedenie.

Prečo ľubovníkový olej?

Pretože stojí za to! Ľubovník obsahuje v kvietkoch účinnú látku zvanú hypericín. Tá zlepšuje dýchanie a metabolizmus buniek. Teda urýchľuje ich pochody, čo má za následok zlepšenie činnosti buniek, odvádzanie ich odpadov do medzibunkového priestoru, lepšie zásobenie živinami. Ľubovníkový olej má priaznivé účinky na popáleniny, ekzémy, úplne v pohode sa dá aj jesť, preventívne jedna malá lyžička denne. Môžete ho s čistým svedomím naniesť aj na pokožku malého dieťaťa.

Môžete sa ním natrieť od hlavy po päty po kúpeli, alebo ak máte suchú, popraskanú pokožku, tiež Vám veľmi pomôže.  Aplikujte ho aj viac krát denne na tvár. Smelo sa dá použiť aj do kúry na vlasy. Tento olej je veľmi vzácny a vyhľadávaný v masážach. Ako masér som si ho pre moju vlastnú spotrebu a potrebu vyrobil dostatok. Masírovať s kvalitným, voňavým ľubovníkovým olejom, voňajúcom po kvietkoch ľubovníka a navyše ešte k tomu zohriatym v aromalampe- paráda. Človek, masírovaný s takýmto olejom dostane naozaj zážitok.

Potvrdzuje to tzv. Breussova masáž, kde sa využíva presne tento olej, navyše zohriaty. Tento sa potom doslova vlieva na všetky stavce a jednoduchými, no veľmi účinnými hmatmi sa olej vtiera do chrbtice. Aktivuje sa pritom aj kostrč, krížové stavce, ktoré reflexne odrážajú stavce krčné. Čiže ak pôsobíme na túto oblasť chrbtice, pôsobíme reflexne aj na krčnú chrbticu a naopak. Pri tejto masáži sa zákazník celý zabalí do deky. Predtým sa na chrbát položí papier, ktorý energeticky znásobí účinok masáže. Ľubovníkový olej a zámerne táto masáž veľmi dobre vplýva na pružnosť medzistavcových platničiek.

ľubovníkový olej

Čo to znamená pružnosť, medzistavcových platničiek?

Medzi každým stavcom chrbtice sú uložené medzistavcové platničky. Zabezpečujú hladké ohýbanie stavcov. Ak by sme platničky nemali, stavce by sa pri ohýbaní šúchali o seba a každý pohyb by nás bolel.  Rýchlejšie by sa poškodzovali. Platničky zabezpečujú elasticitu chrbtice. Skladajú sa z väzivovej chrupavky. Táto chrupavka napríklad jednostranným pohybom, alebo pasivitou, keď sa chrbát neohýba, stráca pružnosť. Pri masáži platničky do seba nasiaknu olej a napijú sa ním. Tým sa stanú elastickejšími a stavce tak lepšie plnia svoju úlohu.

Pri doslova nehýbaní sa, platničky majú tendenciu scvrkávať sa. Nie sú tak pružné, tvrdnú. Zmenšujú sa. Chrbát sa tak ľahko stáva náchylný na poškodenia, prudké pohyby. Olej napríklad aj pri Breussovej masáži takto nanesený a vstrebaný do chrbtice, tu plní úlohu „nafukovača“ platničiek. Teda chrupavky sa pôsobením ľubovníkového teplého oleja zväčšia a nasiaknu.

Je to ako keď necháte špongiu mesiac zaťaženú piatymi ťažkými knihami. Po mesiaci knihy odložíte a vidíte ako sa špongia zmenšila, teda nenafúkne sa, ale zostane taká ako bola, keď na nej knihy boli. Keď špongiu polejete vodou, zase sa nafúkne a nasiakne vodu do seba. Je taká ako bola predtým. Úplne rovnako fungujú platničky a ľubovníkový olej počas Breussovej masáže, alebo pri domácom natieraní boľavého chrbáta.

 

Ďaľšie použitie ľubovníkového oleja.

Môže sa natierať na boľavé kríže, koleno, kĺby, kúra do vlasov, poštipnutia hmyzom, suchá a popraskaná pokožka hlavne na pätách, na tvár, nechty. Veľmi účinný je pri bolestivosti chrbtice, kde sa môže podomácky votrieť pomedzi stavce. Tiež pri bolesti brucha jemne vmasírovať krúživými pravotočivými pohybmi.

 

 Najčastejšie otázky ohľadom ľubovníkového oleja.

 

  • Otázka-  Kedy a kde boli kvety na tento olej zbierané? A prečo sa zberajú len kvety?

Odpoveď-  Kvety  zbieram v Bielych Karpatoch v okolí Trenčína a v Nízkych Tatrách v okolí dedinky Vyšná Boca.  Obsahujú v sebe červené farbivo a práve oni robia olej takým kvalitným a voňavým. /po rozdrobení čerstvého kvietku, púčiku nám medzi prstami zostane  tmavomodro-červená farba/

 
  • Otázka - Keď sa natriem týmto olejom, nebudem mastná-ý? Oleje zanechávajú mastnotu, telové mlieko sa úplne vsiakne...

Odpoveď- Olej tiež vsiakne do pokožky. No je prirodzene hustý, vsakuje pomalšie a zanecháva pokožku hladkú a čo je dôležité aj vyživenú, chránenú. Ak Vám robí problém, že nemáte radi mastnejšiu pokožku, natierajte si olej na ešte trochu mokrú telo.  /napríklad po kúpeli/

 
  •  Otázka- Môžem si ľubovníkový olej natrieť aj na tvár?

Odpoveď- Samozrejme. Dovolím si povedať, že tento olej má na pokožku podobný účinok ako naša vlastná moč. Vyhladzuje a vyživuje pokožku.

 
  • Otázka- Prečo by som mal olej jesť a čo mi to urobí?

Odpoveď- Na štítku fľašťičky je síce písané, že je určený na vonkajšie užívanie, no preventívne sa malá lyžička môže jesť. Jete takto olivový olej, čo je plne normálne a kvietky ľubovníka, čo je normálne tiež... Pri masáži sa olej dostáva do tela pokožkou, pri jedení ústami. Na jedenie odporúčam skôr preventívne dávky. Napríklad jednu čajovú lyžičku za deň.

 

Dôležité upozornenie:

Keď je vonku silné priame slnko, napríklad v lete, alebo ste v prímorských krajinách na dovolenke, kde je slnko silnejšie, nenatierajte si telo ľubovníkovým olejom. Nevystavujte takto natretú pokožku priamemu, silnému slnečnému žiareniu. Môžu vzniknúť malé červené ostrovčeky na pokožke. Takto ľubovníkový olej reaguje na silné slnko po natretí na pokožku. Neprejavuje sa to u každého človeka, ale deje sa to. Podotýkam, že červené škvrnky nie sú nebezpečné, len nie sú estetické. Ľubovníkový olej, si natierajte stále  a všade, len keď idete von a vonku praží silné slnko, určite si ho nedajte na tvár... Toto platí pre pokožku priamo vystavenú slnku. Keď je slnko slabšie, alebo nepečie tropické teploty, pokožka to zvládne. Keď sa aj natriete týmto olejom a dáte si  tričko, je to v poriadku. Skôr keď sa opaľujete pri vode na priamom žiarení, určite sa ľubovníkovým olejom nenatierajte!

 

Späť