Lymfodrenáž.

26.05.2013 19:45

Lymfodrenáž je veľmi jemná masáž. Pracuje sa výlučne v podkoží zákazníka. Nepracuje sa so svalmi, ani neobsahuje žiadne hĺbkové hmaty. Je zameraná na cielený posun a zrýchlenie lymfy v tele. Celá masáž je veľmi upokojujúca, pomalá, zmyselná s výrazne sedatívnym účinkom. Často sa pri nej stane, že zákazník počas nej aj zaspí...

 

Na aké ochorenia sa lymfodrenáž používa?

 

  • opuchy všetkého druhy

  • varixy - kŕčové žily

  • skleróza multiplex

  • bolesti hlavy- migrény

  • patologické ukladanie tukov v podkoží- obezita

  • celulitída

  • stavy po odstránení prsníka

 

Ako pomáha lymfatická masáž?

 

Pri tejto masáži sa vyprázdnia postupne všetky uzliny na tele. Lymfa je vháňaná špeciálnymi hmatmi práve do nich. Zvyšuje sa jej prietok kapilárami, zrýchľuje sa činnosť celého systému. Prichádza k očisťovaniu a detoxikácii. Lymfatickou masážou sa tok lymfy zrýchľuje asi 10.-krát viac ako v pokojovom stave. Masáž má veľmi sedatívny účinok a ako jediná masáž sa môže podávať aj športovcom okamžite po športovom výkone. Veľmi vhodná je napríklad pri bežnej „svalovici“, opuchoch končatín, ťažkých nohách a podobne.

 

 

Čo je lymfa?

 

Bezfarebná, číra tekutina nachádzajúca sa v lymfatickom systéme. Vzniká z krvi a medzibunkovej tekutiny. Počas dňa jej dospelý človek vytvorí asi 2.litre, pričom až 80% vzniká v podkoží. Bunky vypúšťajú do medzibunkového priestoru produkty látkovej výmeny, odpad, jedovaté zvyšky po liekoch a podobne. Lymfatickým systémom sú tieto produkty nasávané a odvádzané do uzlín na prečistenie. Lymfatický systém teda predstavuje v našom tele čosi ako kanalizačné potrubie.

Rozdeľuje sa na lymfatické vlásočnice, cievy, hlavné miazgovody a lymfatické uzliny. Práve do vyprázdnených lymfatických uzlín sa lymfatická tekutina počas masáže usmerňuje. Následne sa v hrudnom miazgovode vlieva do krvného toku.

 

Tok lymfatického systému nie je riadený srdcom ako je tomu u krvného obehu. Malé lymfatické vlásočnice a cievy nemajú ani chlopne na usmernenie toku lymfy. Tie sa nachádzajú až vo veľkých lymfatických cievach. Pohyb lymfy je závislý väčšinou od pohybu svalov, ktoré zmrštením a natiahnutím lymfu posúvajú. Sú tu aj iné faktory, no „svalová pumpa“ je tým najdôležitejším. Ak sa málo pohybujeme, lymfa prúdi len veľmi pomaly a rôznymi smermi. Môžu vznikať zápaly lymfatických uzlín hlavne na krku, podpazuší a v podbruší, kde sú sústredené najviac. Uzliny sú zanesené nedostatočným očistením a mnohými splodinami z tela. Môžu vznikať zápaly, ekzémy, zvýšená únava...

 

 

 

 

 

Späť