Aký pocit by mal mať zákazník z masáže?

05.05.2014 19:02

Každý chodíme na masáž z rôznych dôvodov. No spoločný, pre väčšinu najžiadanejší dôvod je- uvoľnenie, oddych, úľava od bolesti, pocit, že sa o nás niekto stará a má k nám pre nás príjemný prístup.

 

Keďže k tejto téme pristupujem z oboch strán ako masér i masírovaný, v tomto článku Vám chcem podať moje názory o tom ako by pre zákazníka mala masáž vyzerať z pohľadu jeho pocitov a vnímania.

 

masáž, Trenčín, gašparík, PeterAko by sa mal spokojný zákazník počas masáže cítiť? Čo by mu mala masáž priniesť?

 

 

Masér je tu pre neho.

Zákazník by mal cítiť, že masér je tu pre neho a nie naopak. To znamená, masér by mal vypočuť Vaše prípadné problémy, alebo by sa mal spýtať na Váš zdravotný stav. Mal by reagovať z nadhľadu a ponúknuť zákazníkovi stručný a jasný prehľad o tom, čo masážou môžeme dosiahnuť. Tiež pomôcť riešiť situáciu v ktorej sa zákazník nachádza. Masírovaný by mal mať príjemný pocit z toho, že je vypočutý a pochopený. Teda, že je dôležitý, a nie iba ďalší v rade...

 

 

 

V každom prípade sa potrebuje zákazník uisťovať, že je o neho počas masáže postarané a že jeho potreby sú masážou napĺňané.

 

 

Účelovosť.

Zákazník potrebuje cítiť, že masáž je účinná a môže mu v jeho stave pomôcť. Ak sa napríklad chce iba uvoľniť a relaxovať, masáž by nemala byť príliš silová, ale skôr regeneračná. A naopak, ak zákazník požaduje, alebo sa sťažuje na bolesti /napríklad medzi lopatkami/, masér by mal priebeh masáže prispôsobiť tak, aby bola účinná. No nemala by bolieť.

 

V patričných miestach silová, no celkovo by mal mať zákazník konečný pocit uvoľnenia a oddychu. Mal by odchádzať s pocitom, že na daných miestach, ktoré ho boleli sa naozaj aj niečo robilo. Zabudnite na masáže, kde vám masér hovorí, že to musí bolieť, lebo inak to nie je dobrá masáž. Občasná bolesť je v poriadku, no nie taká, že klient má chuť odísť zo stola. Umenie maséra spočíva aj v tom, že vie nacítiť, rozmasírovať a uvoľniť bolestivé miesto aj bez veľkej bolesti.

 

 

Dotyk...

Dnes sa veľmi málo dotýkame. Pri masáži vstupujeme do ochrannej zóny zákazníka a on sa nám otvára. V tejto zóne každý z nás oveľa viac vníma dotyky, vnemy, chlad, teplo, bolesť, príjemné i nepríjemné pocity. Ak je vám nepríjemný dotyk maséra, hanbíte sa, je Vám zima, určite sa neotvoríte. Stiahnete sa, svaly stuhnú a nie ste uvoľnení.

 

Masér by takúto situáciu mal rozoznať a upraviť ju podľa Vás. Napríklad ak Vám je zima, masér by to mal vycítiť a viac Vás prikryť.  V každom prípade sa potrebuje zákazník uisťovať, že je o neho počas masáže postarané a že jeho potreby sú masážou napĺňané. Masér by mal vedieť a prispôsobiť silu hmatov do miery účinnosti. Niekto sa vás počas masáže môže dotýkať tak, že Vás to bude bolieť, alebo masáž v stuhlosti „pretrpíte“. A niekto Vás bude iba hladkať. Obe formy nie sú veľmi vhodné, pretože postrádajú účelovosť. Každý zákazník je však úplne iný, preto je krátka komunikácia s klientom pred masážou dôležitá a spravidla je robí každý masér.

 

gašparík peter, masáže

 

Osobitý prístup.

Ak sa rozhodnete zaplatiť za masáž, podvedome chcete, aby sa o Vás niekto staral. Chcete mať kľud a užiť si to. Ak sa masér s vami počas masáže zhovára o počasí, či počúvate rádio, správy, má to príliš rušivý vplyv na celkovú masáž a jej sila sa stráca. Stále sme zvyknutí hovoriť. Aj počas masáže. Vyskúšajte sa počas celej masáže s masérom rozprávať a pri druhej masáži len zatvorte oči a užívajte si to. Kedy bude masáž mať väčší efekt?

 

 

Bez telefónu...

Ešte horšie je ak masér dostane počas masáže telefonát. Zdvihne hovor a s jednou rukou masíruje a s druhou telefonuje. Toto skrátka nejde. Neviem ako vy, ale ja by som už na druhý krát k takému masérovi nešiel. Môže byť dobrý a mať znalosti, no v globále sa o Vás tak nezaujíma a nedáva Vám osobitý prístup. Môžete byť pre neho dôležitý, no podľa mňa ani veľmi nie ste.

 

 

Je to akoby ste šli do obchodu, prišli tam a bol by tam predavač a vy. Asi vy ako zákazník čakáte a poteší Vás, ak sa predavač spýta ako Vám môže pomôcť a spolu danú vec preberáte. Získate pocit, že ste dôležitý a niekto Vám venuje celý svoj čas a aj časť jeho energie. Je to iný prístup ako keď vojdete do obchodu a predavač sa s vami napoly zhovára, popritom číta noviny, pozerá internet, alebo stále odbieha k mobilu. Máte pocit, že toto nie je ono. Pýtate sa, prečo by som tu mal nechať svoje peniaze? Obchod môže mať dobré výrobky, no spôsob akým sa prezentuje a akým má kontakt so zákazníkom je neúctivý... A každý, kto podniká vie, že kontakt so zákazníkom je dnes veľmi dôležitý.

 

 

Moja skúsenosť...

Napríklad v Trenčíne je jeden obchod, kde som dlho chodieval. Keď som prišiel, slušne som pozdravil a predavačka iba odvrkla- „Dobrý...“, A takto stále dokola. Vždy keď som sa chcel niečo spýtať, boli neochotní a akoby mi hovorili- „No dobre, ale už vypadni“. Tak som tam prestal chodiť a našiel som jeden menší obchod, kde síce nemajú tak veľa tovaru, ale zase majú kvalitnejší, milší a profesionálnejší prístup. Prečo by som mal nechávať svoje peniaze u toho, kto ku mne nemá milý prístup? Dnes je tovaru a služieb prebytok. No ich kvalita /hlavne, čo sa týka služieb/- rozdielna. Preto si zákazník vyberá, kde vloží svoje peniaze a dvakrát si zráta, čo z toho bude mať on.

 

 

No späť k masážam...

 

Zákazník by mal získať dojem, že masér mu môže pomôcť a posunúť ho v živote, no nemal by sa spoliehať iba na neho. Ako všade aj tu platí, že lepšie je, nech Vás niekto naučí ako ryby chytať, než keby vám ich stále chytá iba on. Nič by sme sa nenaučili. Masér by Vám mal ponúknuť možnosť zmeny a motivovať Vás k zmene, no nie ju robiť za Vás.

 

 

gašparík peter, masáže v trenčínePomoc.

Je jasné, že masáž by mala pomáhať. Pomáhať od bolestí, uvoľňovať, upokojovať a podobne. Je mnoho spôsobov ako masáž môže pomôcť. Často sa stáva, že dobrá a detailná masáž pomôže okamžite. No často /hlavne na začiatku/ treba masáže pravidelne opakovať, aby sa dostavil výsledok. Ak Vám masáž /ani po niekoľký krát/ nepomáha, či nepomohla a boli ste po nej týždeň ako zbitý, zavolajte svojmu masérovi. Alebo sa môžete poobhliadnuť po inom.

 

Masáž má pomáhať. Ako som už písal, účinky pomoci masážou sú buď okamžité- /úľava, uvoľnenie, upokojenie/, alebo dlhodobejšie, /zvýšenie mobility, pružnejší chrbát, lepšie psychické i fyzické zdravie/, či motivujúce / cvičenia, ktoré Vám masér ukáže, zmena jedálnička, postojov, vznik „aha momentov“, ktoré Vám masér môže ponúknuť a niečo vo Vás „doťuknúť“...

 

Ak sa ani jedno z týchto vecí nedeje, niekde je chyba. Hľadajte ju... Ak je to však v poriadku, masáže spĺňajú svoj účel. Máte dobrého maséra, masáže podporujete aj vy vašou aktivitou /cvičením, postojmi, zmenou stravy/ a je to fajn. Blahoželám Vám k dobrému pocitu.

 

masáže v trenčíne, skvelé masáže

 

 

 

 

 

 

 

Pozrite si aj súvisiace články:

 

 

 

Späť