Čo je najdôležitejšou úlohou masáže?

17.03.2016 11:55

Viete, čo je podľa mňa najdôležitejšou úlohou masáže? Už Vás teraz vidím ako si hovoríte. „Oddýchnuť si, uvoľniť svaly, ozdraviť telo, detoxikovať sa, lepšie sa cítiť“... super môže byť, no nie je to ono...

 

Tí, ktorí masážam rozumiete z profesného hľadiska zasa môžete hovoriť- „Prekrviť svalstvo, ovplyvniť vnútorné orgány, podporiť meridiány, aktivovať body popri stavcoch, zredukovať spazmy...“ OK, no ani to nie je ono.

 

 

Čo to teda je?

 

Najdôležitejšou úlohou masáže je SPRIECHODNIŤ ENERGIU V TELE.

 

A teraz neviete, čo si o tom máte myslieť, však? Čo to je spriechodniť energiu? -pýtate sa. Trochu to priblížim.priehrada, masáže trenčín

 

V našom tele i všade okolo nás je energia. Všetko je energia. Buď je viditeľná-zhmotnená ako napríklad naše telo, alebo neviditeľná-nezhmotnená ako elektrina, mobilné signály, myšlienky.

 

Podľa tradičnej čínskej medicíny všetky ochorenia v tele pramenia iba z dvoch príčin. Nedostatok, alebo nadbytok energie. Typický nadbytok energie v danom mieste je napríklad akútne seknutie v krížoch, či vyvrtnutie členku. Alebo opuch. Typickým nedostatkom je zase dlhotrvajúca stuhnutá krčná chrbtica, či dlhotrvajúce bolesti krížov.

 

 

Boli ste na priehrade?

 

Keď sa na určitých miestach energia hromadí, alebo je jej málo, vzniká nerovnováha, podobne ako na priehrade. Na jednej jej strane je obrovské množstvo vody-energie a za múrom priehrady len pomaly vyteká malý potôčik- málo energie. Ani jedno, ani druhé nie je dobré. Okrem toho tu vzniká i tlak. Či už na stenu priehrady, alebo tlak v nás. Nemýľte si to prosím s krvným tlakom, je to trochu zložitejšie. Tento „tlak“ je napríklad nervozita, hlučnosť, zbrklosť, hyperaktivita, pasivita, výbušnosť a podobne.

 

Ak sa toto udeje v našom tele- máme bolesti a skôr či neskôr trpíme ochoreniami. V praxi to môže vyzerať asi takto: Bolí nás už dlho krčná chrbtica, máme ju stuhnutú /nedostatok energie/, ale máme žalúdočné vredy a často nám netrávi tak ako má /nadbytok energie/. Keď je niekde nedostatok, vždy je niekde nadbytok. Oba stavy sú problémom, či možnosťou ku zmene. A od toho vznikajú ďalšie spojitosti. Môže to začať migrénami a skončí to žlčníkovými kameňmi- napríklad.

 

 

Čo sa deje pri masáži a dopravnej zápche?

 

Dobrá masáž by mala energiu spriechodniť a pouvoľňovať. Vyrovnať jej tok, aby mohla prúdiť v rovnováhe. Až OD a Z tohto stavu vzniká zdravie. Telo je múdre a ak je v rovnováhe, zlepšuje sa imunita, metabolizmus, psychika. No keď je zablokované, vzniká akoby „zápcha na ceste“.

 

 

Čo tým myslím?

 

dopravná zápchaNa jednom konci mesta je šofér, ktorý vezie pizzu pre človeka na druhom konci. No keďže je dopravná zápcha, pizza mešká, chladne. Znehodnocuje sa. Čo je horšie, človek na druhom konci je stále viac hladnejší a nervózny. Začína živoriť a chýba mu energia /samozrejme napísal som to trochu zveličene, no len preto, aby ste to pochopili/

 

Predstavte si, že toto sa deje pri jednej bunke. A čo sa stane keď sa rovnaká vec deje každý deň pri miliónoch buniek permanentne? Odpovedzte si sami. A toto sa stane iba preto, pretože je niečo zablokované. Je zápcha. Ak sa táto blokáda odstráni, všetko prúdi tak ako má. A vzniká zdravie.

 

 

Takže najdôležitejšia úloha pri masáži je túto energiu spriechodniť.

 

Lenže treba vedieť ako na to. Treba poznať prúdenie energií v každom meridiáne a rešpektovať to. Tiež dôležité akupunktúrne body, ktoré energiu spúšťajú. Poznať smer masáže a nielen anatómiu tela, ale i vzťahy medzi orgánmi a ich dráhami.

 

Vedieť, že telo nie je iba svaly, krv a kosti, ale predovšetkým energia, ktorá toto všetko oživuje. A že všetko od všetkého súvisí a nič neexistuje len tak a samostatne.

 

Zákazník sa po takejto masáži môže cítiť ospalý, malátny, oddýchnutý, zregenerovaný  alebo mať viac síl. Je to veľmi rôzne. No vždy je iný ako pred masážou. Toto platí na každého človeka, ktorého som masíroval.

 

Telo aj myseľ si začne upratovať, čistiť sa, všetko sa podstatne zrýchli. Je to len prejav toho, že energia sa uvoľnila a opäť prúdi tak ako má. Okrem toho, že masáž je vynikajúca prevencia, často je aj liekom bez vedľajších účinkov.

 

Samozrejme masáž má veľké množstvo výhod pre telo i psychiku, no tento jeden dôvod je podľa mňa najdôležitejší. Spriechodniť energiu. Ako to máte Vy? Aké máte s masážami skúsenosti Vy?  Dajte mi vedieť.

 

 

Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho na sociálnych sieťach s vašimi priateľmi.

 

 

masáže trenčín

 

 

KAM ĎALEJ? Prečítajte si aj...

 

 

Späť