Čo to je Umeocot?

14.05.2019 13:13

Vedeli ste, že ak používate Umeocot, nemusíte pridávať do jedál ochucovadlá a takmer žiadnu soľ? Že Umeocot dotvára a zvýrazňuje chute všetkých potravín? A že je nielen chutný, ale aj veľmi zdravý?

 

Ak Vás zaujíma, čo to ten Umeocot je a čo dokáže, poďte čítať ďalej.

 

Poznámka- tento článok sa zatiaľ ako jediný na tejto stránke netýka masáží, no Umeocot používam denne a osvedčil sa mi. Preto som sa rozhodol, že o ňom niečo napíšem a možno Vás to inšpiruje...

 

Čo je Umeocot?

 

Vzniká kvasením plodu stromu Prunus Mume. Je to strom rastúci v Japonsku, ktorý rodí plody podobajúce sa na našu slivku, umeocot, masážemarhuľu. V Japonsku sú tieto plody obľúbené,  no v surovom stave sú  jedovaté. Keď sa však vykvasia, vzniká uznávaná Umeboši slivka, ktorá je mimoriadne liečivá a podporujúca.

 

Vedľajší produkt, ktorý pri kvasení vzniká - je Umeocot. Ľudovo je to teda „šťava“, ktorá sa uvoľňuje pri kvasení sliviek Umeboši. Do celkového kvasenia sliviek Umeboši sa ešte pridáva byvolia tráva /čo sú listy rastliny Perilla, nazývané aj shiso/ a morská soľ.

 

Je to ocot- nie je to ocot...

 

Umeocot nie je v skutočnosti octom. Nevyrába sa chemicky, zrýchlene a nie je kyslý. Je skôr slaný, mierne kyslastý a trochu pikantný. Jeho chuť je nezvyčajná, prenikavá, silná a podmanivá. Preto má schopnosť doladiť a dotvoriť Vaše jedlo. Takže slovo- ocot, nie je v pravom zmysle slova správne, ale čo už...

 

 

Ako a kde ho používať?

 

Podľa chuti si ho môžete pridávať prakticky do všetkých jedál. To znamená, na zemiaky, do všetkých cestovín, ryže aj k mäsu. Výborne sa hodí k naparenej zelenine, do omeliet, k hubám, do prívarkov, omáčok a polievok. Dávkovanie je podľa chuti. Napríklad do taniera polievky si môžete pridať jednu čajovú lyžičku a zamiešať. Budete ho tam cítiť. No môžete aj viac. Je to na Vás.

 

 

Aké má zdravotné účinky?

 

  • Je to kvasený produkt, takže podporuje tak ako všetky kvasené výrobky trávenie a dopĺňa funkcie žalúdka, pankreasu, sleziny a dvanástorníka.
  • Je účinný pri pálení záhy, vredoch na žalúdku, pretože má zásaditú reakciu.
  • Posilňuje obličky.
  • Podporuje činnosť močového mechúra a detoxikáciu pečene.
  • Posiluje chuť do jedla.
  • Pomáha vylučovať jedy a toxíny.
  • Odstraňuje únavu a dopĺňa energiu.
  • Namiesto kyseliny octovej obsahuje kyselinu citrónovú.

 

 

Ako vznikol Umeocot?

 

Je to len moja hypotéza, no napíšem vám ju. Japonsko po tragédii v Hirošime a Nagasaki začalo usilovať o vysoko liečivé a hodnotné potraviny, ktoré by pomohli zmierniť účinky žiarenia a dali obyvateľom veľa výživných látok. Výsledkom sú napríklad japonské morské riasy známe po celom svete svojou vysokou výživnou hodnotou. Japonci majú aj fantastický čaj, ktorý vyrábajú inak ako bežne a je dokázané, že pravidelné pitie zeleného čaju znižuje účinky radiácie a voľných radikálov.

 

A čo Umeocot?

 

V Japonsku je to tradícia podobne ako výroba pasty Miso. Sú tam rodinné podniky, ktoré si predávajú remeslo z otca na syna a to isté sa deje aj pri „výrobe“ sliviek Umeboši pri ktorých kvasení Umeocot vzniká. Japonci jednoducho v tomto vedia ako na to.

 

Kde kúpiť?

 

Na internete v bioobchodoch, alebo v kamenných predajniach so zdravou výživou. Pri kúpe Umeoctu sa vždy presvedčte odkiaľ pochádza. Mal by byť z Japonska aj keď iný ako japonský som ešte nevidel. Taktiež sa dajú kúpiť aj vykvasené slivky Umeboši. Sú výborné.

 

Záver a tipy.

 

  • Pri používaní Umeoctu výrazne znížte solenie. Teda ak varíte, používajte menej soli. Píšem menej, no môžete naozaj ubrať, pretože ak do hotového jedla pridáte Umeocot, chuť bude dostatočne slaná.

 

  • Umeocot pridávajte len do hotových jedál, ktoré už máte na tanieri. Nepridávajte ho počas varenia. Obsahuje totiž veľa cenných látok a varením by sa stratili.

 

  • Umeocot nám zvyšuje energiu, takže ak si ho budete pridávať do jedla denne, budete určite vitálnejší.
 
Články týkajúce sa masáží:
 

 

 

Späť