MASÁŽE. Otázky a odpovede, ktoré Vás zaujímajú.

09.10.2013 17:30
  • Dlhodobo ma bolí chrbát a tŕpnu mi končatiny. Je pre mňa masáž vhodná?

Masáž Vám uvoľní  stuhnuté svalové úpony a výrazne zlepší prekrvenie svalov. Práca popri stavcoch pomôže vyživiť medzistavcové platničky, čo zvýši hybnosť Vášho chrbáta. Zároveň pôsobí veľmi upokojujúco. Končatiny tŕpnu aj v dôsledku zablokovania určitej oblasti chrbáta. Kvalitnou masážou cca. 2 x za mesiac a samostatným cvičením sa dá urobiť veľmi veľa.

 

  • Krúti sa mi hlava a mávam migrény. Pomôže mi masáž?

V prvom rade si upravte pitný režim a vylúčte všetky sladké vody- Kola, fanta, sirupy a pod. najlepšia je čistá voda, alebo bylinkový čaj. Masáž je pre Vás vhodná. Pozrieme sa na Váš chrbát, uvoľníme ho a ukážem vám aj ako si môžete pomôcť aj vy sama.

 

  • Rada by som šla na masáž, no hanbím sa. Treba sa vyzliecť donaha?

Rešpektujem prianie diskrétnosti a určite sa netreba vyzliecť donaha. Na masážnom stole mi môžete ležať v spodnom prádle. Nemasírované časti tela vždy prikrývam. Po masáži často na chvíľu odídem z miestnosti, aby bol klient sám so sebou a mohol sa nerušene v súkromí obliecť.

 

  • Bola som na masáži a týždeň ma bolelo celé telo....

Mohla to byť silná reakcia organizmu, alebo necitlivá masáž. Príčin mohlo byť viacero. Človek môže byť veľmi zanesený a masážou sa uvoľňuje množstvo neuvoľnených látok do krvi. Tie môžu spôsobovať únavu a malátnosť. Tento stav je však prechodný a trvá väčšinou jeden deň. Človek, ktorý sa o sebe stará, má akú takú kondíciu a nekonzumuje všetko, čo mu príde pod nos- po masáži nemáva takmer žiadne podobné reakcie. Bežné je priamo po masáži malátnosť a ospalosť, no tá odoznie behom pár minút.

 

  • Nebude Vaša masáž iba hladkanie?

Zákazníka si vždy trochu nacítim a vnímam, čo práve potrebuje. Viem, kde môžem viac zatlačiť a kde naopak nie. Ak ste jemná dievčina, určite Vás nebudem tlačiť, ale pritlačím tam, kde to je treba. Ak chodíte do posilovne, tak pre Vás bude masáž iná. Silnejšia a dynamickejšia. Inak masírujem športovca a inak človeka, ktorý je na masáži prvý krát...

 

  • Nikdy som nebol na masáži... Na čo sa mám pripraviť, keď si Vás objednám?

Spýtam sa Vás na Vaše zdravie. Ak máte ochorenia, pooperačné stavy, určite mi to povedzte. Opíšete mi, čo vás bolí, alebo čo masážou chcete riešiť. Okrem skvelej masáže pracujem so zákazníkom aj s jeho postojmi, zvyklosťami, ktoré nám často spôsobujú problémy a nie vždy o nich vieme.

 

  • Mám chuť sa pri masáži vyrozprávať. Nebude vám to vadiť?

Vyrozprávanie sa, je tiež forma terapie. Pri masáži väčšinou rozprávam málo, no Vy môžete hovoriť ako sa Vám bude páčiť. Mám skúsenosti, že aj ten najväčší rozprávač pri masáži stíchne a uvoľní sa natoľko, že často aj zaspí.

 

 

  • Aká dĺžka masáže je najhodnejšia?

Ľudia si dávajú najprv kratšie masáže /30.min/, no keď vstanú zo stola, počúvam, že ten čas rýchlo prešiel a nabudúce si objednajú hodinovú masáž. Z pohľadu efektu masáže je najprv vhodná kratšia a potom ak si telo zvykne - aj dlhšie masáže. No z mojej skúsenosti maséra vždy uprednostňujem hodinové masáže. Veľa sa toho urobí a máme čas venovať sa dôkladnejšie všetkému, čo je treba.

 

  • Bol som na jednej masáži a mám skúsenosti, že to dosť bolelo. Má dobrá masáž naozaj bolieť?

Ak sú určité oblasti tela zablokované, môže sa popri masáži vyskytnúť mierna bolesť. Bolesť je sprievodný jav uvoľňovania, no masáž v žiadnom prípade nemá bolieť. Ani po nej nemá človek odísť dobitý. Bolestivé môžu byť určité hmaty, no tieto hmaty vykonávam v závere masáže, keď je svalstvo dostatočne prehriate a uvoľnené. Takže bolesť spravidla nevzniká. Vždy sa zákazníka pýtam- ak by Vás čokoľvek bolelo, alebo vám bolo nepríjemné, povedzte mi to. Dobrá masáž má človeku dodať pocit uvoľnenia, ľahkosti a oddýchnutia. Dobrý masér dokáže aj veľmi bolestivé miesto uvoľniť bez toho, aby zákazník pociťoval väčšiu bolesť.

 

  • Mal som operáciu chrbtice. Môžem si Vás objednať?

Je dôležité aká to bola operácia a kedy ste ju prekonal. Ak ste sa vrátil z nemocnice pred dvomi mesiacmi, masáž Vám môže pomôcť na uvoľnenie a hlavne spriechodnenie toku energie v jazvách. V žiadnom prípade to však nebude silová masáž. Ak ste mal operáciu pred dvomi rokmi a cítite sa dobre, je to v poriadku. Obecne platí, že ak nájdem na masírovanej časti tela jazvu, vždy sa pýtam z čoho to je a kedy sa to stalo.

 

  • Je možné masírovať dieťa aj starého človeka?

Najmladšieho zákazníka som mal asi 12-ročného a najstaršieho asi 80.ročného. Samozrejme vždy masáž upravím podľa zdravotného stavu, veku a priania.

 

  • Beriem lieky na vysoký krvný tlak. Môžem ísť na masáž?

Masáž zvyšuje energiu v tele a zrýchľuje metabolizmus. Tým zvyšuje aj krvný tlak. Vo Vašom prípade by som riešil životosprávu, hlavne konzumáciu tukov, cukrov a tučného bravčového mäsa... Tiež iných tukotvorných potravín ako plnotučné mlieko a podobne...

 

  • Som nervózny a často v strese. Viem, že by mi masáž pomohla, no mám pocit, že nevydržím ležať ani pol hodinu...

Ubezpečujem Vás, že práve Vám by masáž veľmi pomohla. Veľa hyperaktívnych ľudí a tvrdých svalovcov som už masíroval a vstali mi zo stola ako noví ľudia. Pri masáži sa rýchlo upokojíte a kľudne si aj pospíte.

 

  • Púšťate počas masáže hudbu, alebo je ticho?

Vždy si so sebou nosím svoju hudbu. Ak má zákazník doma zapnutý televízor, alebo rádio, požiadam ho o ich vypnutie. Rádio výrazne ruší atmosféru masáže... V tichu tiež nemasírujem, vždy zneje vhodná hudba.

 

  • Aké používate oleje? Čo masážne gély, alebo emulzie? Sú dobré?

Oleje používam zn. Saloos, plus miešam si aj s éterickými olejmi. Masážne gély majú svoje individuálne použitie napríklad pri bolesti a stuhlosti ramena, ale používam ich málo. Spolieham sa na svoje ruky. Emulzie upchávajú póry, takže ich veľmi nepoužívam.

 

  • Som športovec. Môžem si Vás objednať aj hneď po tréningu?

Masáž hneď po tréningu nie je vhodná. Je treba aspoň 24.hodín vyčkať. Jediná masáž, ktorá sa môže dávať ihneď po skončení športového výkonu je lymfatická masáž.

 

  • Mám svalovicu. Môžem masáž?

Na svalovicu je vhodná taktiež lymfatická masáž.

 

  • Beriem lieky. Prospeje masáž aj mne?

Najprv sa Vás spýtam aké lieky beriete a aké množstvo. Kde máte problém. Aj ľudia , ktorí berú lieky môžu prísť na masáž. No samozrejme, je to individuálne. Dôležitý je rozhovor so zákazníkom.

 

  • Mám na nohách kŕčové žily. Je vhodná masáž?

Ak máte veľmi vystúpené- je vhodná lymfodrenážna masáž. Ak ich máte potrhané a zapálené- masáž nôh určite nie. Je však možná masáž chrbáta.

 

  • Mám menštruáciu. Môžem si Vás objednať?

Aj počas menštruácie je masáž vhodná. Ak by ste chcela reflexnú masáž chodidiel a máte menštruáciu, môžete, no plôšky ženských orgánov Vám v tomto prípade stláčať nebudem.

 

  • Dá sa masážou aj liečiť, alebo je to iba relaxácia?

Masáž je sama o sebe liečivý proces. Je jednou z najstarších manuálnych liečebných procedúr. Povedal by som, že relaxácia je iba jej sprievodný jav. Na prvom mieste je liečba, alebo prevencia. Pretože aj taká naoko banálna záležitosť ako stuhnutý chrbát sa môže časom zmeniť na ochorenie niektorého vnútorného orgánu.

 

  • Ako často je vhodné aplikovať masáže?

Podľa toho, čo chcete riešiť. Ak je Vaším cieľom oddýchnuť si, tak 2x za mesiac. Ak máte stuhnuté svaly, alebo sa ťažko hýbete, najprv si Váš stav preberieme a potom sa dohodneme na postupnosti. V týchto prípadoch tak raz za týždeň. Mám skúsenosti, že po cca. štyroch masážach sa svalstvo dostatočne upraví. Vždy radím zákazníkom, že potrebujú aj oni sami na sebe pracovať, pretože masér ich nelieči. Liečime sa sami.

 

  • Pracujete aj cez víkendy?

Pracujem, no vždy mi zavolajte aspoň deň v predstihu.

 

  • Budete potrebovať nejaké deky na zakrytie, alebo si prinesiete svoje?

Nosím si so sebou masérsky stôl, plachtu a oleje. Od Vás budem potrebovať iba deku a malý uterák.

 

Späť